Heeft u een vraag? Bel ons 0570 61 26 20 info@kaashandel-debrink.nl

Le petit Doruvael. (In eerste instantie meer geluk dan wijsheid)

Le petit Doruvael is afkomstig van zuivelboerderij Doruvael uit Montfoort, gelegen in de provincie Utrecht. Hoe Frans de naam van deze kaas ook klinkt, het is van Nederlandse afkomst. De naam Doruvael staat voor: Door ruilverkaveling van Elders. Jaren geleden heeft er een grote ruilverkaveling plaatsgevonden in het gebied waar ook de zuivelboerderij Doruvael is gevestigd.

De kaas is puur per toeval tot stand gekomen. Tijdens een week vakantie van de familie Vlooswijk is de koelcel uitgevallen door een storing. Op dat moment lagen er Goudse kazen te rijpen op de kaasplanken in de koelcel. Nadat de familie Vlooswijk van de vakantie was teruggekeerd zag men in de koelcel de kazen vastgeplakt op de kaasplanken zitten. Tijdens het opruimen van de vastgeplakte kaas scheurden een aantal kazen open. Hierbij kwam een aparte geur naar voren. Dit was het moment voor de famlie Vlooswijk om een kaasconsulent de kaas te laten controleren. De conclusie? Er was spontaan een roodbacterie de ruimte binnen gekomen tijdens de week van de storing. Hierbij is Doruvael ontstaan. De kaas was goed en smaakte bovendien al meteen prima. De kaas viel vrijwel snel op. Een kaashandelaar uit Duitsland vond hem heerlijk en al snel haakte meer partijen aan. Nu, een aantal jaren later, begint Doruvael ook steeds meer en meer te verschijnen op de kaasplankjes bij de diverse restaurants.

De toekomst ziet er goed uit en de familie is positief over de ontwikkeling van deze toch best wel bijzonder tot stand gekomen kaas. In 2012 heeft zoon Jirco de zuivelboerderij van zijn vader overgenomen. Vooral op het gebied van automatisering hebben er veel veranderingen plaatsgevonden. Jirco Vlooswijk heeft, mede door de automatiseringen, meer tijd overgehouden voor het verzorgen van de dieren en natuurlijk het kaas maken.

Melksoort:                                         gepasteuriseerde koemelk.
Rijping:
                                               12 tot 16 weken.
Korst:
                                                  niet eetbaar.
Stremselsoort:
                                  dierlijk.
Vetpercentage:
                                 50%
Drank:
                                                 Torresaracena, witte wijn uit Italie.
Zoetje:
                                                Chutney van zwarte bessen. De zoetige zuren van de chutney maken dat de kaas wat pittiger wordt.