Heeft u een vraag? Bel ons 0570 61 26 20 info@kaashandel-debrink.nl

Remeker kaas.

Remeker kaas wordt gemaakt op de boerderij De Groote Voort in Lunteren. De melk komt van een speciale soort koe af, de Jersey koe. De boerderij De Groote Voort bestaat al sinds het jaar 1600.

Gedurende de rondleiding over de boerderij wordt ons al snel duidelijk dat deze is opgezet vanuit oog voor duurzaamheid. Er wordt geïnvesteerd, alleen dan wel op een bijzondere manier. Niet in koeien, maar in extra land. In de visie van Van der Voort gaat al het krachtvoer en mais er op termijn uit bij zijn koeien. ‘Je proeft in de kaas hoe er gevoerd is. Je hebt rauwmelkse kaas en je hebt rauwmelkse kaas. Juist krachtvoer en mais beïnvloeden de smaak. Toch zie je over het algemeen dat boeren juist meer krachtvoer geven. Op die manier gaat de kostprijs namelijk omlaag. De werkwijze die wij juist hanteren zorgt er juist voor dat je minder melkproductie hebt, de kostprijs dus juist omhoog gaat, maar ook de smaak. En juist in de smaak van de kaas, zit de markt’.

De ontwikkeling van Van der Voort is niet bepaald gemakkelijk geweest. De ontwikkeling is gebeurd met vallen en opstaan, leren van je fouten. Er is gedacht vanuit het oogpunt van de koe. De stal is rond en de boerderij heeft vooral gehoornde koeien. Ook het ontwerp van het pakhuis is ontworpen, op die manier, waarop de kaas het beste kan rijpen. Niet op wat het goedkoopste of het makkelijkste is. Er worden geen concessies meer gedaan op financieel gebied, er wordt altijd gekozen voor de natuurlijke duurzaamheid.

Er zijn vier varianten van de Remeker kazen. Pril (3mnd), Ryp (8-9mnd), Olde (13mnd) en de Pracht(20mnd). Kaashandel de Brink verkoopt de eerste drie varianten. ‘Om het verschil te onderkennen in het pakhuis komt het vooral aan op ruiken en kijken’ zegt Van der Voort. De Remeker wordt ingesmeerd met eigengemaakte ghee. Enzymen knippen die ghee weer open en daardoor ontstaat er smaak. De eerste gemaakte Remeker met natuurkorst verschilde niet veel van de originele kaas die als eerste werd gemaakt. Achteraf bleek pas later uit een klein onderzoek dat de schimmels continue werden weggepoetst tijdens het schoonmaken van de kazen, waardoor de smaak niet bijzonder veel verschillende van de originele kaas.

Maar waar komt de naam Remeker vandaan? Eén van de velden van de boerderij heette Remeker. Dit betekent: perceel omzoomd door eikenhouten wallen. Dit is ook voor Van der Voort de enige naam met Europese patent. Inmiddels is Remeker een bekend fenomeen geworden in de restaurants in Nederland. De vraag is eigenlijk te groot voor boerderij De Groote Voort.

Melksoort:                                         Rauwe koemelk van Jerseykoeien.
Rijping:                                              20 Maanden.
Korst:                                                 Natuurlijk en eetbaar.
Stremselsoort:                                   Dierlijk.
Vetpercentage:                                  45%.
Drank:                                                Sauvignon blanc van Errazuriz.
Zoetje:                                                Samen met pecannoten zorgt voor een verfijnde balans met de kaas.