Le petit Doruvael is afkomstig van zuivelboerderij Doruvael uit Montfoort, gelegen in de provincie Utrecht. Hoe Frans de naam van deze kaas ook klinkt, hij is van Nederlandse afkomst. De naam Doruvael staat voor: door ruilverkaveling van elders. Jaren geleden heeft er een grote ruilverkaveling plaatsgevonden in het gebied waar ook de zuivelboerderij Doruvael is gevestigd.

Hoe is deze kaas ontstaan?

De kaas is puur per toeval tot stand gekomen. Tijdens een week vakantie van de familie Vlooswijk is de koelcel uitgevallen door een storing. Op dat moment lagen er Goudse kazen te rijpen op de kaasplanken in de koelcel. Nadat de familie Vlooswijk van de vakantie was teruggekeerd zag men in de koelcel de kazen vastgeplakt op de kaasplanken zitten. Tijdens het opruimen van de vastgeplakte kaas scheurden een aantal kazen open. Hierbij kwam een aparte geur naar voren. Dit was het moment voor de familie Vlooswijk om een kaasconsulent de kaas te laten controleren. De conclusie? Er was spontaan een roodbacterie de ruimte binnen gekomen tijdens de week van de storing. Hierbij is Doruvael ontstaan. De kaas was goed en smaakte bovendien al meteen prima. De kaas viel snel op: een kaashandelaar uit Duitsland vond hem heerlijk en al snel haakten meer partijen aan. Nu, een aantal jaren later, begint Doruvael meer en meer te verschijnen op de kaasplankjes bij diverse restaurants.

De toekomst ziet er goed uit en de familie is positief over de ontwikkeling van deze bijzonder tot stand gekomen kaas. In 2012 heeft zoon Jirco de zuivelboerderij van zijn vader overgenomen. Vooral op het gebied van automatisering hebben er veel veranderingen plaatsgevonden. Jirco Vlooswijk heeft, mede door de automatiseringen, meer tijd overgehouden voor het verzorgen van de dieren en natuurlijk het kaasmaken.

Melksoort: Gepasteuriseerde koemelk.
Rijping: 12 tot 16 weken.
Korst: Niet eetbaar.
Stremselsoort: Dierlijk.
Vetpercentage: 50%
Drank: Torresaracena, witte wijn uit Italië.
Zoetje: Chutney van zwarte bessen. De zoetige zuren van de chutney maken dat de kaas wat pittiger wordt.