Prijzen
Gouden Kaasmes 2012 en Buitenlandse Kaastroffee
Dinsdagavond 15 November was een fantastische avond voor ons. Op deze avond werden tijdens het branchefeest van de stichting kaas en delicatessen het gouden kaasmes aan ons uitgereikt. Dit was voor ons al de vijfde keer dat we deze prijs in ontvangst mochten nemen, en we kunnen zeggen dat dit nog net zo spannend en bijzonder was als de eerste keer!Ook waren we nog in de race voor de buitenlandse kaasprijs en de boerenkaasprijs, en ja hoor, laten we ook nog de troffee voor de buitenlandse kaas mee mogen nemen naar Deventer! Bij de boerenkaasprijs werden we niet onverdienstelijk tweede. Klik hier om wat meer van deze avond te zien en te weten te komen. U bent van harte welkom in de winkel om het gouden kaasmes en de trofee van de buitenlandse kaas te bewonderen.
Weer kassa voor kaashandel De Brink
door Bas Klaassen (de stentor) DEVENTER –
Gekroond worden tot beste kaasspeciaalzaak van Nederland – het zou bíjna gaan wennen voor Wim Maassen van den Brink en zijn zwager Wim Willems.
Voor de vierde keer won hun kaashandel De Brink de brancheprijs het ‘Gouden Kaasmes’. Daarmee prolongeren ze de titel van vorig jaar. Wennen doet het echter nooit, zegt Maassen van denBrink. „Ik zat toch echt vol zenuwen in de zaal.” Achteraf was dat niet nodig geweest. De jury oordeelde namelijk dat de winkel ‘vrij traditioneel is, maar op elk onderdeel wel de absolute top, een voorbeeld voor de branche.’ De winkel werd bovendien tweede in de strijd om de titel Nederlands Beste Buitenlandse Kaasspecialist.
Een blik in de volle schappen leert dat de kaashandelaar nogal wat exotische kazen heeft liggen, al komt het grootste deel van de buitenlandse specialiteiten nog steeds uit de traditionele kaaslanden Frankrijk en Italië. Een smakelijke, maar toch wat vreemde eend in de bijt is bijvoorbeeld de Bowland, een kaas die is bereid met appel, rozijnen en kaneel. Als Willems de wikkel verwijdert, stijgt meteen een appeltaartaroma op in het gezellige zaakje. Dan valt het oog van de verslaggever op iets wat sterk lijkt op een reusachtig ei. „Cacio Occhiato, een Italiaanse kaas met een knipoog.” Ook de Friesisch Blue, uit het Duitse Nord-Friesland, is bijzonder. „Daar wordt veel kaas gegeten, maar niet veel kaas gemaakt”, doceert Maassen van den Brink. Maar wat zijn nou de favoriete kazen van de zuivelspecialisten zelf? Na enig beraad komen ze vrij snel snel tot een top-vijf. Daarin is veel ruimte voor Hollands trots. „Op één staat onze Noord-Hollandse extra belegen kaas Oorspronck.” ‘Smeuïg’ en ‘romig’ zijn kwalificaties die ze aan deze kaas verbinden. Op twee staat de traditionele oude Poldermeester en op drie de Comté uit de Jura. „Die is vooral erg lekker met een confiture; dat is in Frankrijk al erg in trek.” Op vier de Rotterdam Old Limited. „Gewoon een heel oude, goede kaas.” Vijfde is schapenkaas Bleu de Basque. „Mooi blauw, maar niet te heftig. Hoewel…, als je hem opent en een uurtje laat staan, dan wordt-ie snel blauwer. Deze leveren we bijvoorbeeld aan de restaurants Boas en ’t Arsenaal.”
En wat vinden de twee liefhebbers dan juist níet zo lekker? Eendrachtig wijzen ze naar de Gjetost, een roodbruine Noorse geitenkaas die qua uiterlijk en smaak wel wat weg heeft van karamel. Willems: „Die krijg ik niet echt weg. Hij heeft een zoete toffeesmaak en een plakkerige textuur. Daar moet je van houden.”
Kaashandel De Brink opnieuw de beste
DEVENTER – Kaashandel De Brink uit Deventer is gisteravond voor de vierde maal uitgeroepen tot Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak. De winkel heeft het Gouden Kaasmes gewonnen. Verder werd de kaashandel tweede in de strijd om de titel Nederlands Beste Buitenlandse Kaasspecialist. De finale was gisteravond in Theater de Flint in Amersfoort tijdens het Grote Kaas- en Delicatessen Branchefeest. Het Gouden Kaasmes is een prijs die wordt uitgereikt door twee vakjury’s.
De Brink: kleine winkel, grote omzet
DEVENTER – De beste kaasspeciaalzaak van Nederland staat in Deventer.
Voor eigenaar Wim Maassen van den Brink en zijn collega Wim Willemsen is het al bijna ‘gewoon’ geworden. Gisteravond namen zij voor de derde keer de prijs in ontvangst.
Maar wat stelt zo’n prijs van het Vakcentrum Kaas en Delicatessen nu helemaal voor? Het is toch altijd handjeklap in de branche? ,,Nee, hoor”, verdedigt woordvoerder en wedstrijdleider Barend Koelman de wedstrijd met verve. ,,Er komen vakjury’s aan te pas die de deelnemende winkels om te beginnen op maar liefst 120 onderdelen inspecteren. Uiteindelijk rolt er een lijst uit van 25 genomineerde winkels, die nogmaals worden bezocht. En daarna nog een keer door zes mysterieshoppers die samen de consumentenjury vormen.”
Tja, en dat de Deventer kaasboer nu voor de derde keer wint, dat is hem van harte gegund door het vakcentrum. Het is een bijzondere zaak, alleen al door zijn geringe oppervlakte:29 vierkante meter verkoopoppervlak. ,,Maar wel één waar wekelijks 1250 kilo kaas wordt verkocht en waar mensen een kwartier in de rij staan. Voor ons staat dit bedrijf op eenzame hoogte.”