Remeker kaas wordt gemaakt op de boerderij De Groote Voort in Lunteren. De melk komt van Jersey koeien, die een bijzonder volzachte melk produceren. Boerderij De Groote Voort bestaat al sinds het jaar 1600.

Rondleiding boerderij De Groote Voort

Gedurende de rondleiding over de boerderij wordt ons al snel duidelijk dat deze is opgezet met oog voor duurzaamheid. De eigenaar stelt op termijn alle krachtvoer en maïs uit te faseren. ‘Je proeft in de kaas hoe er gevoerd is. Je hebt rauwmelkse kaas en je hebt rauwmelkse kaas. Krachtvoer en mais beïnvloeden de smaak nadelig. Toch zie je over het algemeen dat boeren juist meer krachtvoer geven. Op die manier gaat de kostprijs namelijk omlaag. De werkwijze die wij hanteren zorgt ervoor dat je minder melkproductie hebt, en de kostprijs dus omhoog gaat, maar ook de smaak. En juist in de smaak van de kaas zit de markt’.

De ontwikkeling van kaasboer Van der Voort is niet bepaald gemakkelijk geweest, maar werd gekenmerkt door vallen en opstaan, leren van je fouten. Er is gedacht vanuit het oogpunt van de koe. De stal is rond en de boerderij heeft vooral gehoornde koeien. Ook het pakhuis is ontworpen om de kaas het beste te laten rijpen en niet zo goedkoop of makkelijk mogelijk. Er worden geen concessies gedaan op financieel gebied, er wordt altijd gekozen voor natuurlijke duurzaamheid.

Melksoort: Rauwe melk van Jerseykoeien
Rijping: 20 maanden.
Korst: Natuurlijk en eetbaar.
Stremselsoort: Dierlijk.
Vetpercentage: 45%
Drank: Sauvignon blanc van Errazuriz
Zoetje: Samen met pecannoten voor een verfijnde balans met de kaas.

Verschillende varianten

Er zijn vier varianten van de Remeker kazen: Pril (3 maanden oud), Ryp (8-9 maanden oud), Olde (13 maanden oud) en de Pracht (20 maanden oud). Kaashandel de Brink verkoopt de eerste drie varianten. De Remeker wordt ingesmeerd met eigengemaakte ghee. Enzymen knippen die ghee weer open en daardoor ontstaat de typische smaak. De eerste gemaakte Remeker met natuurkorst verschilde niet veel van de originele kaas die als eerste werd gemaakt. Achteraf bleek pas uit een klein onderzoek dat de schimmels continu werden weggepoetst tijdens het schoonmaken van de kazen, waardoor de smaak niet bijzonder veel verschilde van de originele kaas.

Maar waar komt de naam Remeker vandaan? Eén van de velden van de boerderij heette Remeker. Dit betekent: perceel omzoomd door eikenhouten wallen. Dit is de enige naam met Europees patent. Inmiddels is Remeker een bekend fenomeen geworden in de restaurants in Nederland. De vraag is eigenlijk te groot voor boerderij De Groote Voort.